Blogikirjoituksia saa kommentoida

Epäoikeudenmukainen eläkejärjestelmä

Sunnuntai 24.1.2016 klo 16.20 - Raimo Lepistö, Juupajoki, Kansan Uutisten verkkolehdessä

Vuonna 2014 naisten eläke oli 78,3 senttiä miesten eurosta ja ilman Kela-lisää se oli vain 63 senttiä. Naiset saivat eläkettä keskimäärin 1 411 euroa kuukaudessa ja miehet 1 803 euroa.

Keskimäärin eläkkeellä ollaan 14,5 vuotta. Naiset ovat eläkkeellä 73 kuukautta kauemmin kuin miehet. Pitkäikäisyydestä johtuen naiset saavat elinaikanaan eläkettä 35 200 euroa enemmän kuin miehet. Naisen euro on näin laskien 1,11. Miehet siis rahoittavat osittain naisten eläkkeitä. Tässä mielestäni toteutuu oikeus ja kohtuus.

Eläkekassoissa on rahaa 182 miljardia euroa. Jos kassoja verrataan valtion 54 miljardin euron vuosibudjettiin, voisi sanoa, että eläkerahaa on enemmän kuin paljon. Vuonna 2014 eläkekassojen varallisuus kasvoi yli 12 miljardia euroa.

Eläkkeitä maksetaan vuodessa noin 25 miljardia euroa, joten rahaa riittäisi yli seitsemän vuotta, vaikka kassoihin ei uusia tuloja tulisikaan. Nyt kassaan kertyy eläketulojen lisäksi myös sijoitustuloja yli seitsemän miljardia vuodessa. Eläkekassat tuottavat voittoa vielä ainakin seuraavat kymmenen vuotta, vaikka suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä.

Eläkemaksuja kerätään jokaiselta ansiotason mukaan niin, että jokainen saisi eläkettä 15 vuoden ajan noin 60 prosenttia omasta palkkatasostaan. Eläkkeellä ollessa on jokaisella oma onnellisuusjärjestys. Toiset kirmailevat jo ennen eläkeikää autuuden laitumilla, mutta jotkut saattavat nauttia eläkettä jopa yli 40 vuotta.

Jokin nokkimisjärjestys on kuitenkin olemassa. Kun verrataan kaikkein pienituloisimpia ja suurituloisimpia eläkeläisiä, on elinajassa eroa keskimäärin 12,5 vuotta. Pienituloiset siis rahoittavat osan suurituloisten eläkkeistä. Tässä on eläkelaissa vääryyttä enemmän kuin ”dostojevskillä”.

Oman suppean suhteellisuusteoriani mukaan pitäisi maksaa 15 vuoden eläkkeet entisen tavan mukaan ja sen yli menevän ajan eläke olisi kaikilla sama keskimääräinen mediaani. Ei sovi minun kaaliini, että jonkun Matti Alahuhdan eläke on 69 501 euroa kuukaudessa, kun tuhannet pienituloiset elävät 565 euron kuukausieläkkeellä. Alahuhta nauttii siis 123 pienemmän ihmisen ”kansalaisluottamusta” ja nautinto kestää 12,5 vuotta kauemmin kuin näillä.

Yli 70 000 eläkeläistä viettää lokoisia päiviä vierailla mailla, ja kutsuisin heistä ainakin osaa elintasopakolaisiksi. Veroja ja muita maksuja välttelemällä he tulevat Suomen valtiolle kalliimmaksi kuin tänne muuttavat pakolaiset. Jos he asuisivat Suomessa, puolet eläkkeestä palautuisi valtion kassaan erilaisina veroina.

Julkaistu alunperin:

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3493455-epaoikeudenmukainen-elakejarjestelma

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläkejärjestelmä