Blogikirjoituksia saa kommentoida

Näkemiin

Maanantai 6.3.2017 klo 13.34 - Kaarlo Rantala

Yritettyäni noin vuoden ajan saada korjauksia Kotisivukoneen puutteisiin sain lopulta tarpeekseni, ja lopetan näiden sivujen ylläpitäjänä toimimisen. Eläkeläiset ry:n tietotekniikkavastaavilta en ole saanut tukea.

Toivotan onnea ja menestystä seuraajalleni.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tietotekniikka, kotisivukone

"Hallitus kävelemässä eduskunnan tahdon ylitse hoitajamitoituksessa."

Keskiviikko 14.9.2016 - Kansan Uutiset/Martti Korhonen

Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen tuomitsee hallituksen aikeet pienentää vanhainkotien ja muun ympärivuorokautisen hoivahenkilöstön määrää. Asiantuntija-arvioiden mukaan jo nykyinen minimimitoitus 0,5 on riittämätön.

Martti Korhonen puhui keskiviikkona 14.9. Hangon Eläkeläiset ry:n 40-vuotisjuhlassa.

Lue Alkuperäinen artikkeli linkin takaa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhustenhoito

Isänmaan puolesta

Maanantai 7.3.2016 klo 18.14 - Kaarlo Rantala

Olen onnekseni päässyt mukaan parantamaan Suomen kilpailukykyä ja pelastamaan maamme velkaantumiselta hallituksen tavoitteiden mukaisesti. Viime vuonna terveyskeskusmaksuni oli 16,10 euroa. Tänä vuonna maksu oli 41,70 euroa. Olen siis pelastanut maatamme velkaantumiselta ja parantanut kilpailukykyä 25,60 eurolla. Terveyskeskusmaksun korotus oli 159 prosenttia. Lisäksi kela-korvattavat lääkemenoni ovat pysyneet omavastuuosuuden sisällä ja eläkkeeni on pysynyt ennallaan. Odotan innolla uusia tapoja palvella isänmaata.

Onnellinen eläkeläinen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Isänmaa, kilpailukyky, velkaantuminen

Epäoikeudenmukainen eläkejärjestelmä

Sunnuntai 24.1.2016 klo 16.20 - Raimo Lepistö, Juupajoki, Kansan Uutisten verkkolehdessä

Vuonna 2014 naisten eläke oli 78,3 senttiä miesten eurosta ja ilman Kela-lisää se oli vain 63 senttiä. Naiset saivat eläkettä keskimäärin 1 411 euroa kuukaudessa ja miehet 1 803 euroa.

Keskimäärin eläkkeellä ollaan 14,5 vuotta. Naiset ovat eläkkeellä 73 kuukautta kauemmin kuin miehet. Pitkäikäisyydestä johtuen naiset saavat elinaikanaan eläkettä 35 200 euroa enemmän kuin miehet. Naisen euro on näin laskien 1,11. Miehet siis rahoittavat osittain naisten eläkkeitä. Tässä mielestäni toteutuu oikeus ja kohtuus.

Eläkekassoissa on rahaa 182 miljardia euroa. Jos kassoja verrataan valtion 54 miljardin euron vuosibudjettiin, voisi sanoa, että eläkerahaa on enemmän kuin paljon. Vuonna 2014 eläkekassojen varallisuus kasvoi yli 12 miljardia euroa.

Eläkkeitä maksetaan vuodessa noin 25 miljardia euroa, joten rahaa riittäisi yli seitsemän vuotta, vaikka kassoihin ei uusia tuloja tulisikaan. Nyt kassaan kertyy eläketulojen lisäksi myös sijoitustuloja yli seitsemän miljardia vuodessa. Eläkekassat tuottavat voittoa vielä ainakin seuraavat kymmenen vuotta, vaikka suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä.

Eläkemaksuja kerätään jokaiselta ansiotason mukaan niin, että jokainen saisi eläkettä 15 vuoden ajan noin 60 prosenttia omasta palkkatasostaan. Eläkkeellä ollessa on jokaisella oma onnellisuusjärjestys. Toiset kirmailevat jo ennen eläkeikää autuuden laitumilla, mutta jotkut saattavat nauttia eläkettä jopa yli 40 vuotta.

Jokin nokkimisjärjestys on kuitenkin olemassa. Kun verrataan kaikkein pienituloisimpia ja suurituloisimpia eläkeläisiä, on elinajassa eroa keskimäärin 12,5 vuotta. Pienituloiset siis rahoittavat osan suurituloisten eläkkeistä. Tässä on eläkelaissa vääryyttä enemmän kuin ”dostojevskillä”.

Oman suppean suhteellisuusteoriani mukaan pitäisi maksaa 15 vuoden eläkkeet entisen tavan mukaan ja sen yli menevän ajan eläke olisi kaikilla sama keskimääräinen mediaani. Ei sovi minun kaaliini, että jonkun Matti Alahuhdan eläke on 69 501 euroa kuukaudessa, kun tuhannet pienituloiset elävät 565 euron kuukausieläkkeellä. Alahuhta nauttii siis 123 pienemmän ihmisen ”kansalaisluottamusta” ja nautinto kestää 12,5 vuotta kauemmin kuin näillä.

Yli 70 000 eläkeläistä viettää lokoisia päiviä vierailla mailla, ja kutsuisin heistä ainakin osaa elintasopakolaisiksi. Veroja ja muita maksuja välttelemällä he tulevat Suomen valtiolle kalliimmaksi kuin tänne muuttavat pakolaiset. Jos he asuisivat Suomessa, puolet eläkkeestä palautuisi valtion kassaan erilaisina veroina.

Julkaistu alunperin:

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3493455-epaoikeudenmukainen-elakejarjestelma

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläkejärjestelmä

"Välipäivien" mietteitä

Tiistai 29.12.2015 klo 17.18 - Kaarlo Rantala

Jouluaaton joulurauhanjulistus Turussa oli taas kovin sotainen, ainakin osa musiikista: Jumala ompi linnamme ja Porilaisten marssi. Se "vanha vainooja, kavala kauhea" Lutherin sanoissa tarkoitti muuten paavia eikä paholaista tai maallista vihollista, joksi se on Suomessa joskus väännetty. Nykyinen paavi näyttää yrittävän olla jotenkin edistyksellinen, mutta se taitaa olla vaikeaa vanhoillisten puristuksessa.

Itsenäisyyspäivän aikoihin vaati Suomessa asuva muslimien imaami muslimiseurakunnalleen (tms:lle) verotusoikeutta kristillisten kirkkojen tapaan. Tasa-arvoa? Entäpä jos erotetaan kristilliset kirkot valtiosta? Näin kaikki uskonnot olisivat tasa-arvoisia ilman verotusoikeutta. Yritysten kilpailukyky paranisi, ne maksaisivat veroja vain maalliselle valtiolle.

Eduskunnan ollessa jäämässä (joulu)lomalle eräs hallituspuolueen kansanedustaja kauhisteli, kuinka turvapaikanhakijat vievät leivän eläkeläisten, lasten jne suusta. Hallituksella olisi kuitenkin valta huolehtia, ettei niin käy. Mutta se päätti monista maksujen korotuksista, jotka koskevat pahimmin pienituloisia eläkeläisiä, lapsiperheitä jne. Lisäksi monet budjettileikkaukset vaikuttavat samaan suuntaan. Katso myös Eläkeläiset ry:n kannanotto

Kuitenkin pitänee jaksaa uskoa parempaan tulevaisuuteen. Eläkeläisten vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset, mutta pelkkien "sirkushuvien" järjestäminen ei riitä, jos halutaan leivän säilyvän suussa ja jopa levenevän.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mietteitä